
Konut fiyatlarının artmasında birçok etken vardır.
...

Hayat sigortası çoğu zaman kredi taksitleri içine yayılarak kullanılan kredi vadesi boyunca ödenebilmektedir. Primler yıllık ya da kullanılan vade boyunca topluca ödenebilir.
...

Kullanılacak kredinin vadesine tüketicinin gelirine göre karar verilmelidir.
...

Konut kredisi kullanarak yeni bir konut satın almak için gerekli ön koşullardan biri gelir beyanıdır. Konut kredisinin onay alabilmesi, tüketicinin bankaya sunduğu gelir beyanı ile doğrudan ilgilidir.
...

KDV Kanununun 1. maddesine göre taşınmazların Ticari, sınai, zirai, mesleki faaliyet kapsamındaki teslimleri, bu faaliyet kapsamına girmese dahi müzayede mahallerindeki satışlar, KDV konusuna girer.
...

Satın alınan konutun 5 yıl içinde satılması durumunda elde edilen kazanç değer artış kazancı vergisine tabidir. Her yıl belli bir orandaki tutar vergiden muaf olur. Bu rakam 2013 yılı için 9.400 TL'dir.
...

Elde edilen gelirin vergilendirilmesi için beyanname veriş süresi, satışın yapıldığı yılı takip eden Mart ayının 1. gününde başlar, 25. gününde sona erer.
...

Söz konusu mal ve haklar bedelsiz olarak elde edilmişse, bu mal ve hakların elden çıkarılması durumunda elde edilen kazançlar vergilendirilmez.
...

Belirli kaynaklara bağlı olmayan, periyodik olarak meydana gelmeyen, devamlı olmayan, ticari bir kazancın amaçlanmadığı, kişilerin mal varlığında kendiliğinden doğan kazançlar 'Değer Artış Kazancı ' olarak adlandırılır.
...

Konut satın alındıktan sonra 5 yıl içinde satılırsa alış değeri ile satış değeri arasındaki fark değer artş kazancı olarak değerlendirilir ve tapudaki değeri esas alınarak bir endekslemeye tebi tutulur aradaki fark hesaplanarak, gelir vergisi olarak ödenir.
...

Gayrimenkul alım satım işleri devamlı olarak,bir meslek halinde sürdürülüyorsa elde edilen kazanç ticari kazançtır.
...

Ortak tapu ile konut kredisi kullanacak kişilerin kredi almalarında bir sakınca yoksa banka, her iki kişiye de ayrı krediler açabilir, ancak borca karşılık evin tamamı ipotek altına alındığı için borçtan her iki kişi de sorumlu olur.
...

Mal sahibi evini ölene kadar içinde oturmak şartıyla bankaya verir, banka da evin değerine karşı mal sahibine aylık çdemeler yapar ve kalan kısım ev satıldıktan sonra tahsil edilir.
...

Yeni düzenleme ile tüketicilerin özellikle konut kredilerinde konutun teslim zamanına kadar cayma imkanının bulunduğu da hüküm altına alındı.
...

Yeni Tüketici Kanunu'na göre tüketici, hiçbir gerekçe göstermeksizin 14 gün içinde kredi sözleşmesinden cayma hakkına sahip olma hakkına dayanarak sözleşmesini iptal ettirebilir.
...

Sözleşmede daha yüksek akdi veya gecikme faizi kararlaştırılmadığı hallerde, yabancı para borcunun faizi Devlet Bankalarının o yabancı para ile açılmış bir yıl vadeli mevduat hesabına ödediği en yüksek faiz oranına göre belirlenir
...

2014 yılı içinde onaylanması beklenen Torba Yasası kapsamında emlak vergileri ile çevre temizlik vergisi ve su borçları da yapılandırılacak, faizleri silinip 36 ayda ödenebilecek.
...

Satın alınan gayrimenkul üretim aşamasında ise tüketici, teslim tarihine kadar, dönme hakkını kullanarak,ancak tazminat ödemek şartıyla her an sözleşmeden vazgeçebilir.Cayma hakkında ise tazminat sözkonusu değildir.
...

Konutun konut kredisi ile alınması durumunda ise konut finansman kredi sözleşmesinin koşulları devreye girmektedir.
...

İnşaat firmaların 'maketten satış' olarak bilinen inşaatın tamamlanamama ihtimaline karşı yapılan sigortaya 'Bina Tamamlama Sigortası' denir.
...

BDDK ve Türkiye Bankalar Birliği (TBB) tarafından yayınlanacak bir genelge ile döviz kredileri TL'ye dönüştürülebilecek
...

Geçmişte icra takibinin yaşanmış olması kredi notunu olumsuz etkiler.
...

Kredi sözleşmesi imzalanmadan önce banka, kredi sözleşme öncesi bilgilendirme formunu tüketiciye yazılı olarak vermek zorundadır.
...

Kredi Sözleşmesi ve Kredi Öncesi Bilgilendirme Formu; 'Konut Finansmanı Kuruluşlarınca Verilecek Sözleşme Öncesi Bilgi Formu Usul ve Esasları Hakkındaki Yönetmelik'te belirtilmiştir.
...

Tüketici Yasası'nın kabulünün ardından BDDK, aidat artışlarına üst sınırlama gelmesi için çalışmalara başlanıldığını açıkladı.
...

Tüketici hem konut kredisi hem taşıt kredisi hem de ihtiyaç kredisi kullandıysa bu üç kredi için kullandığı taksit miktarı maaşının belli bir oranını geçemeyecek.
...

Nisan 2013'te Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’na göre Türkiye’den konut satın alan yabancıların oturma izni süresi 3 aydan 1 yıla uzatıldı.
...

Tüketici değişken faiz oranlı konut kredisini tercih ettiğinde erken kapatma ücreti ödemez.
...

Yeni Tüketici Kanunu'na göre tüketicinin konut kredisi kullanarak satın aldığı konutun hiç ya da gereği gibi teslim edilmemesi durumunda satıcı, sağlayıcı ve konut finansmanı kuruluşu krediden müteselsilen sorumlu olacak.
...

Yapı ruhsatı alınmadan, tüketicilerle ön ödemeli konut satış sözleşmesi yapılamayacak.
...

Bankanın bütün edimlerini ifa etmiş olması(muacceliyet uyarısındabulunması) ve tüketicinin de birbirini izleyen en az iki taksidi ödemede temerrüde düşmesi halinde banka evi satışa çıkararak borcunu tahsil edebilir.
...

Tüketicinin Korunması Kanunu gereğince bankalar, yıllık üyelik aidatı tahsil etmedikleri bir kredi kartı türü sunmak zorunda olacak.
...

Yeni Tüketici Koruma Kanunu'na göre belirli süreli kredi sözleşmesine ilişkin bir hesap açıldığında ve bu hesaptan sadece kredi ile ilgili işlemler yapıldığında, tüketiciden bu hesapla ilgili herhangi bir ücret veya masraf talep edilemeyecek.
...

Kredi borcunu ödeyene faiz indirimi yapılacak ve erken ödeme ücreti, kalan vade sayısı 36'yı aşmayan kredilerde yüzde birini, vade sayısı 36 ayı aşan kredilerde ise yüzde 2'yi geçemeyecek.
...

Tapu işlemleri ve konut kredisi işlemlerine ek olarak elektrik ve su aboneliği işlemlerinde Deprem Sigortası yaptırılması zorunluluğu vardır
...

Ara Ödemeli Konut Kredisi, yılın belli bir dönemlerinde prim ya da ek gelir elde eden, geliri priyodik olarak değişen tüketiciler için uygulanan avantajlı bir kredi modelidir.
...

Taşıt kredisinde taşıtın yaşına bağlı olarak kullanılabilecek kredi tutarı da değişmektedir.
...

Banka öncelikle kat mülkiyeti olan konutlara konut kredisi kullandırmayı tercih etse de, kat irtifakı olan konutlara da kredi verilebilmektedir.
...

Kooperatiften satın alınacak ancak henüz kat irtifak tapusu olmayan konutlar için kredi kullanılabilir. Bunun için üyelik devrine ilişkin belge ve satış vaadi sözleşmesi ile birlikte farklı bir gayrimenkulün de ipoteği gerekir.
...

Kredi (konut kredisi, ihtiyaç kredisi ya da diğer tüketici kredileri) kullanabilmek için bankaya gelir belgesinin sunulması ön koşuldur.
...

Gayrimenkullerin satışı sonrasında elde edilecek kazancın ticari kazanç olup olmadığının anlaşılması için bu işlemlerin bir süreklilik arz edip etmediğine, bir ticari bir organizasyon çerçevesinde olup olmadığına bakmak gerekir.
...

Gelir Vergisi Kanunu'na göre satın alınan tarihten itibaren beş yıl içinde yeniden satışı gerçekleştirilen gayrimenkul kazançları vergilendirmeye tabidir.
...

Takyidat sonucunda, konut üzerinde haciz, ipotek, yıkım kararı, şerhler vb. durumlar ortaya çıkarsa bu durumlar ortadan kaldırılmadan kredi kullanılamaz.
...

Alım satım işlemlerinde taraflardan birinin satıştan vazgeçmesi durumunda konut kredisi başvurusu iptal ettirilebilir.
...

Ekspertiz raporu için tüketiciden tahsil edilen tutar, kredi kullanımından vazgeçilmesi halinde tüketiciye iade edilmez.
...

BDDK kararı gereğince bankalar konut ekspertiz değerinin maksimum %75'ine kadar kredilendirme yapabilir. Kalan % 25'lik kısmın tüketici tarafından nakit veya ihtiyaç kredisi kullanarak ödenmesi gerekir.
...

Genel olarak konut kredisi kullanan kişi ile konutun tapusu aynı kişi adına kayıtlı olur. Ancak ortak tapu koşulları gereğince sadece eşler adına alınacak konutlarda istisnai durumlar uygulanabilir.
...

Hiç kredi kartı kullanmayan bir kişinin belirli ve düzenli bir ödeme profili olmadığından kredi notu da düşüktür.
...

Satın alınacak konutun ekspertizinin yapılabilmesi için tapu kayıtlarındaki bilgilerine bakılır.
...

Konut kredisi kullanarak satın alınan ev, kredi alan kişi adına tapuda tescil edilir. Ancak bankaların ortak tapu adı altında ürünleri bulunmaktadır. Konut kredisi kullanarak taksit ödemeleri yapacak kişi iie bir başka kişi tapuya ortak olabilir.
...

Yurtdışında çalışan TC vatandaşları Türkiye'den satın alacakları konutlar için konut kredisi kullanabilir. Bankaların gurbetçilere özel kredi ürünleri bu tip krediler için uygundur.
...

Konut kredisi kullanarak satın alınmak istenilen evin projedeki bilgileri ile tapudaki bilgilerinin aynı olmaması durumunda trampa yapılarak tapudaki bilgiler düzeltilebilir.
...

Konut kredisi taksitleri banka ile yapılan sözleşme gereğince belirlenen tarihte aylık taksitler halinde ödenir. Aynı ay içerisinde birden fazla taksit ödenebilir ancak bunun için bankaya %2 ceza ödemek gerekir.
...

Evin tapusunu tesllm alındıktan maksimum 1 ay sonra da konut kredisi kullanmak mümkündür.
...

İpotek karşılığı alınan kredinin borcunun üst üste iki kez ödenmemesi durumunda banka, evi satışa çıkararak borcu tahsil edebilir.
...

İpotek karşılığı alınan kredinin borcunun üst üste iki kez ödenmemesi durumunda banka, evi satışa çıkararak borcu tahsil edebilir.
...

Bankalardan daha düşük faiz oranı ile tüketicilere POS cihazı ile kredi kullandıran tefecilere Türkiye Bankalar Birliği tarafından engel geliyor.
...

Konut kredisi kullanımı esnasında yapılan hayat sigortası kredi vadesi boyunca ödenir. Krediyi kullanan kişinin vefatı durumunda da kalan borç, sigorta fonu tarafından karşılanır.
...

Konut kredisi kullanımında vade seçenekleri bankadan bankaya değişkenlik gösterir. 30 yıla kadar uzayan vade seçenekleri de bulunmaktadır
...

4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun 10/B maddesine göre kredinin temerrüde düşmesi halinde banka tüketiciye, 5 iş günü içerisinde iadeli taahhütlü posta yoluyla bildirim yapmak zorundadır.
...

Konut finansmanı kuruluşlarının kredi kullandırım (konut kredisi vb) öncesinde kredi ilgili genel bilgileri sundukları kredi sözleşmesinin koşullarını içeren forma Sözleşme Öncesi Bilgi Formu denir
...

Konut kredisi işlemleri tapuda konut alım-satım işlemleri ile aynı anda yapılır. Ancak konut tescil tarihinden sonra da bazı bankalar konut kredisi kullandırabilmektedir.
...

2007 yılında yürürlüğe giren 5582 Sayılı Mortgage Yasası ile kira eder gibi ev sahibi olma amacıyla konut kredisinde ürün çeşitliliği arttırılmıştır.
...

Temelde konutun fiyatı kira bedeline bölünerek konutun amortisman süresi hesaplanabilir. En ideali 10 yıl veya daha az süredir ancak bu oranı yakalamak oldukça zordur.
...

Kullanılacak kredinin taksitleri, bankaya belgelenebilen aylık gelirin %50'sini aşmamalıdır.
...

Kredilerde erken kapatma farkının ne olacağı kredi sözleşmesinde belirtilir. Kanunen de tüketiciden alınabilecek maksimum rakam %2 'dir.
...

Kredi masraflarının mahkeme kararı ile tüketiciye iadesine işilkin bir çok yargı kararı bulunmaktadır. En
...

Kredi kullanım öncesinde bankanın kredi kullanmak isteyen kişi için yaptığı ön araştırma ücretidir.
...

Konutun aile konutu olduğunu kanıtlayan muhtarlıktan alınmış belge ve evlilik cüzdanı ile tapu müdürlüklerine başvurarak tapu müdürlüklerine ‘aile konutu’ şerhi koydurulabilecek.
...

Konutun aile konutu olduğunu kanıtlayan muhtarlıktan alınmış belge ve evlilik cüzdanıyla tapu müdürlüklerine başvurarak tapu müdürlüklerine ‘aile konutu’ şerhi koydurulabilecek. Böylece tapu üzerine kayıtlı olan kişi, eşinin rızasını olmadan ev satamayacak ve ipotek ettiremeyecek.
...

Temmuz 2013'te yürürlüğe giren yasa ile yapı ruhsatı olmadan maketten satıs yapılamayacak.
...

Mülk bedelinin maksimum %50'sine kadar kredi kullandırılmasına izin veren BDDK, Mayıs 2013'de aldıgı kararla ticari gayrimenkul alımlarında kredi üst limitini kaldırıldı.
...

4 Temmuz 2013 'te kabül edilen Yeni Tüketiciyi Koruma Kanunu'na göre tüketiciye yönelik uygulamalardan doğabilecek uyuşmazlıklara çözüm bulmak amacıyla il merkezlerinde ve belirlenen ilçe merkezlerinde en az bir tüketici hakem heyeti oluşturulacak.
...

Tüketiciyi Koruma Kanunu Tasarısı'nın kabulüyle beraber tüketici istediği sigorta şirketinden sigorta yaptırabilecek ve teminat konut finansmanı kuruluşu tarafından kabul edilmek zorunda olacaktır.
...

Değişken faizli konut kredisinde yurtiçinde veya yurtdışında genel kabul görmüş ve yaygın olarak kullanılan bir endeks baz alınır ve buna bağlı olarak faiz oranı değiştirilebilir.
...

Tüketiciyi Koruma Kanun Tasarısı'nın kabulüyle beraber kredi için açılan hesaplardan hesap işletim ücreti kesilmeyecek
...

Tüketiciyi Koruma Kanunu Tasarısı, TBMM Sanayi Komisyonu'nda kabul edilmesiyle beraber bankalara, üyelik aidatı olmayan kredi kartı imkanı da sunma zorunluluğu getirilmiştir
...

Kanun Tasarısı, kredi kartları ile ilgili sözleşmeler, kart üyelik aidatları, ön ödemeli konut satış sözleşmeleri, ayıplı malların iadesi, abonelik sözleşmeleri,tüketici haklarını ve kanuna uymayanlar hakında uygulanacak yaptırımları içeriyor.
...

Yeni Tasarıya göre de, tüketici kredisi taksitlerinin üst üste iki kez ödenmemesi durumunda banka borcun tamamının ödenmesini talep edebiliyor, ancak bankanın bu hakkı kullanabilmesi için tüketiciye en az 30 gün süre vererek muacceliyet uyarısında bulunması gerekiyor
...

Yeni Yasa Tasarısı'na göre, bir yıl içerisinde yapılacak erken ödeme tutarı 20 bin liranın altında kalanlar kredilerden ceza alınmayacak.
...

Erken ödeme ücreti taksit süresinin bitmesine bir yıldan az kalan kredilerde, erken ödenen kredi tutarının binde 5'ini (yüzde 0.5) geçemeyecek. Kredi taksitlerinin bitmesine bir yıldan fazla süre kalan kredilerde ise bankalar erken ödenen kredi tutarının yüzde 1'ine kadar ceza alabilecek.
...

Yeni tüketici yasa tasarısına göre, tüketici kredisini erken ödemek isteyenlerden erken kapatma cezası alınabilecek.
...

Tüketici kredisinde vadesinden önce yapılan ödemelerde banka, tüketiciye faiz indirimi kolaylığı sağlar. Ancak konut kredisi borcunun erken kapatılması durumunda bu uygulama geçerli değildir.
...

Yargıtay'ın aldığı kararlara göre geriye dönük 10 yıl süreyle kart aidatları geri alınabilmektedir.
...

Haziran 2013'de yasalaşması beklenen 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Tasarısı'na göre tüketici aldığı krediden 14 gün içinde vazgeçebilecektir.
...

Kredi maliyetlerine göre bankalar tüketicilerden, kredi kullandırıma aşamasında farklı oranlarda komisyon, dosya ücreti adı altında masraflar talep ederler. Tavan fiyat uygulamasıyla beraber, genel olarak kullanılan kredi tutarının belli bir oranda yüzdesi kadar alınır.
...

Zorunlu deprem sigortası kapsamında yapı tarzı ayırımı yapılmaksızın konutlara en çok 150 bin TL’ye kadar teminat verilmektedir.
...

Afet Sigortası Kanunu’nun 18 Ağustos 2012 tarihinde yürürlüğe girmesiyle sigorta genel şartları yeniden düzenlenmiştir.
...

Konut kredisi kullanılarak satın alınan evler için istenirse her yıl DASK yaptırılabilir.
...

İcra İflas Kanunu'nda Yapılan Değişikliklerlerle Mortgage Kanunu ve uygulaması tarafında kolaylıklar sağlanmıştır.
...

Kredi kooperatifi bankaları kısaca BBC olarak adlandırılır. BBC'lerin düzenli aralıklarla ipoteğe dayalı menkul kıymetler ihraç etmek için bir şeliştirdikleri bir işlem yapıları bulunmaktadır.
...

Bankaların bu tip durumlar için özel ürünleri bulunmaktadır. Taksit Ertelemeli konut kredisi ürünü ile bankaya önceden haber vermek şartı ile yılda bir veya 2 kez kredi taksitleri ertelenebilmektedir.
...

Konutun bağlı olduğu tapu müdürlüğüne tapu fotokopisi ile müracaat edilerek konut hakkında bilgi edinilebilir.
...

Bakan Bayraktar Başbakanın talimatı ile imarda en fazla zemin artı 5 kat ya da 6 kata izin verileceğini açıkladı. Müteahhitlerin 6 kattan fazla izin alamayacaklar.
...

Artan taksitli konut kredisi uygulanan kredi kampanyalarından biridir. Kredi kullanım aşamasında taksitlerin önce daha düşük başlar, sonra kademeli olarak artar.
...

Balon ödemeli kredide kullanılan kredinin vade boyunca sadece faizi ödenir ve vade sonunda toplu bir ödeme ile borç kapatılır.
...

Tüketicinin kredi siciline göre risk analizi yapılır ve elde edilen sonuca göre tüketiciye kredi verilip verilmeyeceğine karar verilir. Kredi sicili temiz tüketici, banka için en iyi tüketici profilini oluşturur.
...

Konut kredisi sözleşmesi imzalanmış ancak tauda çıkan sorunlardan dolayı alım-satım işlemleri gerçekleşmeyen durumlarda kredi sözleşmesinin banka tarafından iptali gerçekleştirilmelidir.
...

Konut kredisi kullanımlarında kredi, ipotek karşılığı kullandırıldığı için devir yapılabilir. İhtiyaç kredisinde ise devir işlemlerinin yapılması söz konusu değildir.
...

İşyeri kredilerinden KKDF alınmamaktadır. BSMV (Banka Sigorta Muamele Vergisi) kesintisi ise %5'dir.
...

Arsalara ait asgari ölçüde birim değer tespitinde takdir komisyonu; belediye başkanı veya tevkil edeceği memurun başkanlığı altında belediyenin yetkili bir memurdan oluşur
...

Belediye sınırları içindeki cadde, sokak veya değer bakımından farklı bölgeler için emlak vergisine esas olan değerler hesaplanır ve her dört yılda bir takdir komisyonları tarafından asgari birim değer tespiti belirlenir.
...

Yüzde 40 oranında olan inkâr tazminatı 3. Yargı paketinin İcra İflas Kanunu'na yansımasıyla yüzde 20'ye düşürülmüştür.
...

Taşıt kredisi, konut kredisi ve ihtiyaç kredisi için ödedikleri masrafları almak için açılan davalara masraf ödenmeyecek. Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, bankadan kredi kullanan tüketicilere, ödedikleri komisyonları daha kısa yoldan ve fazlasıyla geri alabilecekleri doğrudan icra yolunu açtı.
...

Konutun net metrekaresi "duvarlar arasında kalan faydalı alan" oluşturur.
...

Vadesinden önce kredi kapatıldığınde banka ile tüketici arasında yapılan sözleşme tek taraflı bozulmuş olur ve banka, tüketiciden erken kapatma cezası talep eder.
...

Kredi kartı bilgilerinin çalındığını düşünen kişi öncelikle telefon bankacılığı ile bankaya ulaşarak kredi kartını alışverişe kapatmalı ve en son yapılan harcama tutarını öğrenmeli.
...

Kredi kartı mağdurları listesine girmemek için yapılması ve dikkat edilmesi gereken noktalar bulunuyor.
...

Tüketicinin korunması hakkındaki kanun gereğince tüketici, hiçbir gerekçe göstermeksizin 14 gün içinde kredi sözleşmesinden cayma hakkına sahip.
...

Konut ipotek ettirilerek 2 tip kredi kullanılabilir.
...

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, riskli yapı sahiplerine verilecek olan yüzde 4 kredi desteğinin kapsamını genişleterek mevcut konut kredisi ödemesi devam eden yapıların da afet kapsamına alınmasına karar verdi.
...

Konut kredisi borcu devam eden bir satın alınabilir.
...

Yeni ev yapmak veya almak için alınan konut kredisinin faizinin yüzde 4’ü, işyeri için alınan kredinin ise yüzde 3’ü devlet tarafından karşılanacak.
...

Yeniden yapılandırmada mevcut konut kredisi kapatılarak yeni bir kredi açılışı yapılır.
...

Şehit Dul ve Yetimlere Özel konut kredisinden yararlanabilmek için, T.C. Emekli Sandığından alınacak haksahibi olduğuna dair belge ile T.Ziraat Bankası'na kredi başvusu yapılması gerekmektedir.
...

TOKİ'nin 21 Eylül 1991 tarihli ve 20998 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Toplu Konut Fonu’ndan Şehit Ailelerine, Malulleri ile Dul ve Yetimlerine Açılacak Faizsiz Konut Kredisi Yönetmeliği” nin 5. maddesi gereği, faizsiz konut kredisi miktarının 2013 yılı için 73.000,00 TL. (yetmişüçbintürklirası) olarak tespit edilmiştir.
...

Bir konut alıp 10 yıl elinde tutup satanlar vergi ödemeyecek.
...

Kat mülkiyetine geçiş için daire malikleri kendi aralarında toplanarak başvuruda bulunabiliyor.
...

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın başlattığı uygulama ile riski binaların tapusuna şerh konularak 'bina risklidir' ibaresinin tapu kayıtlarında yer alacak
...

2013'te tamamlanacak Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ile Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen ortak proje ile vatandaşlar satın almak istedikleri dairenin ne zaman yapıldığını, deprem riski taşıyıp taşımadığını tek bir tıuşla öğrenebilecek.
...

20 yılın üzerindeki konutlar için kredi kullanılmaz düşüncesi birçok banka için kritik bir unsur değildir. Banka için önemli olan kredi kullandıracağı konutun kolaylıkla satılabilme potansiyeldir.
...

1 Ocak'ta yürürlüğe giren düzenlemeye göre konut KDV'si arsa metrekare değerine göre belirlenecek. KDV artışı 2013 yılında inşaata başlayacak firmalar için geçerli olacak.
...

Devlet vefat edenlerin, 10 yıllık sürede mirasçılarının sahip çıkmadığı gayrimenkul varlıklarını tespit edip, bu varlıklara el koyabiliyor.
...

1 Ocak 2013 tarihinde alınan kararla, 1 yıl ve daha uzun vadeli hesaplar için hesap sahiplerine en fazla 2 defa vadeden önce çekim hakkı tanındı.
...

Uygulanan masrafa göre düzenlenen kampanyada faiz oranı, normalde uygulanan faiz oranından birkaç puan daha yüksektir.
...

İsteğe bağlı olarak yapılan sigorta poliçesi yıllık veya kredi vadesi boyunca yenilenebilir. Her işlem için müşterinin onayı ve imzası alınır. Müşteri bilgisi dahilinde olmadan işlem yapılamaz.
...

Kredi kartı borçlularına yönelik hazırlanan yeni yasa ile kredi faiz oranında yapılacak iyileştirmeler ve tüketicini ödeme gücüne göre uygulanacak taksitlendirmeler ile kredi kartı borçlarının yeniden yapılandırılması planlanmaktadır.
...

Kredi kullanım esnasında banka k hayat sigortası ile kredi alan kişinin kredi alan kişinin vefatı durumunda kalan borç sigorta fonu tarafından karşılanır.
...

Kentsel dönüşüm kapsamında alınan krediler için sözleşme, noter, tapu ve belediye harçları, damga ve veraset intikal vergileriyle döner sermaye gibi ücretler ödenmiyor.
...

Bankalar birinci derece akrabalar arasında yapılan satışlar için konut kredisi kullandırmayı uygun görmez. Bunun birkaç nedeni vardır:
...

Tüketici Kredisinde Erken Ödeme İndirimi ve Kredinin Yıllık Maliyet Oranını Hesaplama Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik'te (01.08.2003 tarih ve 25186 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan) belirtilmiştir.
...

Kredinin erken kapatılması durumunda ödenen primlerin bankadan iadesini isteme hakkı vardır ancak detaylı birçok adımı içeren prosedürü uygulamak gerekir.
...

Maaşı SSK rakamları üzerinden görünenler ancak daha yüksek gelir elde eden kişilerin kredi kullanabilmeleriiçin, bankaya gelirlerini ispat etmesi, teminat olarak gayrimenkul ipoteği vermesi ya da kefil göstermesi gerekebilir.
...

İhtiyaç kredisi kullanmış olmak konut kredisi almaya engel değildir. Ancak kredi notuna ve bankaya belgelenebilen gelire bakmak gerekir.
...

Bankaların tüketiciden talep etttiği hesap işletim ücretinin yasal olup olmadığı konusunda tüketici dernekleri ve bankalar arasında görüş ayrılığı bulunmaktadır.
...

Ekspertiz işlemleri banka dışındaki firmalar tarafından yapıldığı için banka, tüketicinin iade talebine olumlu yanıt vermez. Bu durumda konut finansman sözleşmesinde ekspertiz raporu masrafının yer alıp almadığına bakmak gerekir.
...

Genel olarak bankalar asgari ücretlilere kredi kullandırabilmek için talep edilen kredi tutarına bağlı olarak, ekstra bir gayrimenkul ipoteği veya kefil istemektedirler.
...

Çek ya da senet gibi kıymetli evraklarla kredi taksitleri ödemesi yapılamaz. Ödemeler nakit, havale/EFT ya da kişinin kredi kullandığı bankadaki hesabından otomatik ödeme talimatı ile vade gününde yapılabilir.
...

Resmi Gazete’de açıklanan vergi zammına göre Eylül 2012'den itibaren binde 16,5 oranında olan tapu harçları, binde 20’ye çıkarıldı.
...

Banka, konutun teslimatının hiç, gereği gibi ya da zamanında yapılmaması durumunda proje sahibi ile birlikte kullandırdığı kredi miktarı kadar müteselsilen sorumludur
...

Kredi alınan banka ile yaşanan sorunların çözümü için her türlü itiraz Tüketici Mahkemeleri'ne yapılır. Ancak son çözüm yolu olan mahkemeye başvurmadan önce sorunun çözüm yollarını araştırmak gerekir.
...

Değişken faizli kredide aylık kredi taksitleri TÜFE’ye (Tüketici Fiyat Endeksi) göre belirli periyotlarda ayarlanır. Tavan ve taban fiyat uygulamasına göre TÜFE düştükçe aylık kredi taksitleri düşer ya da yükselir.
...

Yurdışında yaşayan kişilerin kredi notunun belirlenmesi, banka için zaman alan külfetli bir işlem olsa da, bankaların aylık düzenli bir gelire sahip, gelirini belgeleyebilen, Türkiye'de ikamet adresi ve kefil gösterebilen Türk vatandaşlarına özel konut kredisi ürünleri bulunmaktadır.
...

Konut kredisi kullanılacak konutun tapusunun olması gerekir. Ancak bazı özel durumlar söz konusu olabilir.
...

İnşaat halindeki konutlar için konut kredisi kullananılabilir. Ancak bazı koşulların sağlanmış olması gerkir.
...

Kredi masrafını alabilmek için tüketici, öncelikle bankanın genel müdürlüğüne dosya masrafının iadesini talep ettiğine dair iadeli taahhütlü bir yazı yazar.
...

Bankanın kredi masrafı talep ettiği durumda banka ile tüketici arasında yapılan kredi sözleşmesine bakmak gerekir.
...

Bankalar tüketici kredisi talebinde bulunan her tüketiciden belirli bir taban fiyat uygulaması yaparak bazen sabit bir masraf talep eder. Bazen de masrafı, kullanılan kredi tutarı üzerinden kredi hesaplaması yaparak yüzde bir rakam olarak alır.
...

Alınan kredinin taksitlerindeki anaparaya ait olan tutarının bir sonraki taksitte anaparadan düşülen miktarına 'Kalan Anapara' denir.
...

Konut kredisi kullandırım aşamasında yapılan konut sigortası zorunlu değildir, isteğe bağlı olarak yapılır
...

Kredi başvurusu online yapılabilir ancak krediyi alabilemk için şahhsen başvuru gerekir
...

Kredi borcu olan ev alınıp satılabilir. Borcu olan eve yeni bir kredi almak için 3 seçenek vardır.
...

Tapunun kaybolması halinde ilgili kişi, tapu dairesine nüfüs cüzdanı ile başvurarak 4,90 TL karşılığında yenisini çıkartabiir.
...

Gayrimenkul Satış Vaadi Sözleşmesi, taşınmazların tapuda satış işlemi yapılmadan önce hazırlanan bir ön sözleşmedir.
...

Tapuya gitmeden önce yapılması gereken işlemlerin bazılarının alım-satım gününden önce yapılması her iki tarafa da zaman kazandırır.
...

Maaş alınan bankanın krediyi daha kolay ve sorunsuz onaylaması gerekir ön yargısıyla olaya bakılmamalıdır. Kredi notu kabul edilebilir düzeyde ise maaş alınan banka ancak kredi alma koşullarında iyileştirmeler yapabilir, tüketiciye bu anlamda cazip koşulllar sunabilir.
...

Satın alınacak eve belediye rayiç bedelini üzerinden bir değer biçilir. Belirlenen bu değerin %1.65'i alıcıdan, %1.65'i satıcıdan masraf olarak talep edilir.
...

Kredi alan kişiye 1. derece yakınları kefil olabilirler. Sicil kaydında problem olmayan,gelirini belgeleyebilen kişinin akraba olması kefil olmasına engel değildir.
...

Özellikle ipotek teminatlı ihtiyaç kredilerinde kefilin, "Bankaya her ne sebeple olursa olsun doğmuş ve doğacak bilcümle borçların tamamının karşılığını teşkil edeceğini kabul ve taahhüt eder" cümlesinin olup olmadığını dikkatle incelemesi gerekir.
...

Kredi taksitlerinin ödenmemesi ya da ödemelerde yaşanan gecikmeler, kredi notunu olumsuz etkiler. Düşük kredi notu, tüketicinin bundan sonraki kredi taleplerinin olumsuz sonuçlanmasına neden olur.
...

Öncelikle banka verdiği kredinin düzenli ödenmesini ister, bunun için de tüketiciden aylık gelirini belgelemesini ister.
...

BSMV ve KKDF vergileri sadece konut kredilerinde sıfırdır.Bireysel kredilerde KKDF oranı kredi faiz oranının %15'i, BSMV oranı ise kredi faiz oranının %5'i kadardır.
...

Asıl kredi sahibi ödemelerini aksatmadan yaptığı sürece, kefil olan kişi, bankaya belgeleyebildiği gelir doğrultusunda kredi başvurusunda bulunabilir.
...

Bankalar kredi faizlerinden kar elde ederler. Dolayısıyla hiçbir banka sıfır faizle, kar elde etmeden kredi kullandırmak istemez. Pazarlama stratejisi gereği farklı bir kredi isimlendirme şekli olan "Sıfır Faizli Kredi"de banka, faizini başlangıçta tüketiciden peşin alır.
...

Mevcut kredisi olan bir kişi yeni bir kredi alabilir. Ancak yeni kredinin alınabilmesi için bazı şartların sağlanmış olması gerekir.
...

Taşıt kredisinin ne zaman alındığı ile bağlantılı olarak eski ve yeni sisteme göre yapılacak işlemler değişkenlik gösterir.
...

Ödemelerdeki düzensizlikler giderilerek, bankada mevduat hesabı açtırılarak kredi notu iyileştirilebilir.
...

Farklı bankalara olan kredi borçlarının tek bankaya ödenmesi mümkündür. Bunun için ödeme yapılacak bankadan, iki bankaya ödenecek borç kadar kredi alınır.
...

Taşıt rehinli ile alınan krediler ihtiyaç kredisi kapsamına girer. Bankalar tarafından bu kredi tipine "Taşıt rehinli ihtiyaç kredisi" adı verilir. Bankadan bankaya değişmekle beraber ortalama taşıt sigorta bedelinin ortalama %70'ine kadar kredi verilir.
...

Kredi borcu devam eden gayrimenkule 2. dereceden ipotek konularak kredi kullanılabilir. Ancak bankalar 2. derece ipotekle kredi verme işine pek sıcak bakmazlar.
...

Kredi taksitlerinin tatil günlerine denk gelmesi durumunda mümkünse birkaç gün önceden ödeme yapmakta fayda vardır. Eğer kullanılıyorsa internet bankacılığından veya ATM'lerden de ödeme yapılabilir.
...

Tüm bankaların masraflar dahil faiz oranına(MDFO)bakılarak hangi bankadan kredi kullanılacağına karar verilmesi, tüketici için en avantajlı seçim olacaktır.
...

Banka, borcun ödenmediği durumda kendini kefille garantiye almak ister. Bu yüzden kredi alacak kişi kadar kefilin de kredi geçmişi önemlidir.
...

Alınan kredide (ihtiyaç,taşıt veya konut kredisinde) ara ödeme yapılmak istenildiğinde ödeme gücüne bağlı olarak vade süresi kısaltılabilir.
...

Kredi kartı ödemeleri düzenli yapılıyorsa, KKB sorgusu olumsu ise, takibe alınma, kara listeye girme gibi olumsuz durumlar söz konusu değilse kredi almakta bir zorluk yaşanmaz.
...

Ara ödemeli taşıt kredisinde tüketiciden ücret talep edilmez. Diğer kredi seçenekleri ile kredi kullanıldığında ise banka, tüketiciden oratalam 15-200 TL civarında " Ödeme Planı Hazırlama Ücreti" talep edebilir.
...

Taşıt Alırken İhtiyaç Kredisi Kullanabilir miyim?
...
kredidunyasi.com tüketiciler için en uygun krediyi bulur. Tüketici almak istediği kredi tutarını ve vadeyi girer ve tüm bankaların seçeneklerine tek tuşla ulaşır. Kredi değerlendirme işlemlerini ise banka yapar.
...

İhtiyaç kredisi kullanmadan önce detaylı bir araştırma yapmak gerekir. Kredi için bankaya direkt başvuruda bulunulabilir, ya da kredidunyasi.com sitesi ile tüm bankalar karşılaştırılarak seçilen bankaya başvuru bilgileri ulaştırılabilir.
...

Araç satın almak için en uygun zaman yıl sonlarıdır. Genelde yıl sonuna doğru hedef tutturabilmek için bayiler, kampanyalar düzenler. Araçların % 100'üne kadar kredilendirmelerden, faiz ya da masraf indirimlerine kadar bir çok promosyon gerçekleşir.
...

Kullanılacak kredi çeşidi ne olursa olsun kredi ismine göre değil tüketiciye sağladığı avantaja göre karar vermek gerekir. Kullanılacak kredi miktarı, vade, masraflar, ödenecek faiz tuturı ve vergiler karşılaştırıldıktan sonra kredi çeşidine göre avantaj ve dezavantaflar karşılaştırılır.
...

Satın alınmak istenen 2. el taşıtın üzerinde rehin varsa öncelikle araç üzerindeki rehin kaldırılmalı, sonra yeni bir kredi için başvuruda bulunulmalıdır.
...

Kredi ihtiyacını karşılamak için kullanılan bir çeşit ihtiyaç kredisidir. Yeni bir araç satın alınmaz. Mevcut araç rehin verilerek karşılığında nakit kredi alınır.
...

Rehinli aracın satın alınması 3 durumda gerçekleştirilebilir. Satıcı borcu kapatabilir,alıcı borca devam edebilir veya alıcı borcu kapatabilir.
...

Bankalar 2. el taşıt kredilerinde aracın modeline değil, yaşına göre değerlendirme yaparlar.
...

Bankalar 2. el taşıtlara kredi kullandırabilmek için aracın yaşını değerlendirme kriterlerinden biri olarak alırlar. Aracın üretim yılı ile kredi kullanılacak yıl arasındaki fark aracın yaşını belirler.
Bankadan bankaya değişmekle beraber genelde 5 yaşına kadar olan araçlara kredi verilebilmektedir.
...

Kredi borcu biten tüketici, evi üzerine alabilmek için öncelikle ev üzerindeki ipoteği kaldırmalıdır. Tapu Dairesince yapılan bu işleme "İpoteğin Fesh Edilmesi" denir.
...

Mortgage kredisi kullanmış olan bir tüketici eline toplu para geçtiğinde kredi borcunun bir kısmını ara ödeme yaparak azaltabilir. Ancak ara ödemede banka alacağı faizden mahrum kalacağı için tüketiciden %2 ceza alır.
...
Ocak 2011'den önce evin değerinin %100'üne kredi kullandırabilen bankalar, bu tarihten itibaren max. %75'lik değer üzerinden kredi kullandırımı yapabilmektedirler. Kalan %25'lik kısmın ise tüketici tarafından evi satan kişiye peşin olarak ödenmesi istenir.
...

Banka kredi alınacak evin tapu fotokopisini evin değerini belirleyecek olan eksper firmaya gönderir. Konutun değerini yerinde görerek mevcut kriterlere göre değerleyen eksper, bankaya evin değerini belirten rapor sunar.
...
Konut satın alma amaçlı, min 18, max. 70 yaşında olan yerli ve yabancı her gerçek kişi, Türkiye'de ikamet edip etmediklerine bakılmaksızın mortgage kredisi kullanabilir
...

Konut kredi taksitlerinin birbirini takip eden en az 2 taksitinin ödenmemesi kredi temerrüde düşer. Banka temerrüd tarihini takip eden 5 gün içerisinde iadeli taahhütlü posta bir ihbarname gönderir ve kredi borcunun tamamının 1 ay içinde ödenmesini talep eder.
...

İpotekli ev alınıp satılabilir. Ancak dikkat edilmesi gerek önemli noktalar vardır.
...
Satın alınacak yeni konut için eğer aylık net gelir yeterli ise yeni bir mortgage kredisi kullanabilir
...

Aynı eve alınacak ikinci kredi tutarı, ekspertiz değerinin %50'sini geçmeyecek şekilde olmalıdır. Aynı zamana iki mortgage kredisinin toplamı da konutun değerinin %75’ini aşmamalıdır.
...

En uygun mortgage kredisi seçimi için öncelikle çok zorlanmadan aylık ne kadar kredi ödenebileceğine karar verilmelidir.
...

İpotekli ihtiyaç kredisi, ihtiyaç kredisinin bir türüdür. Sahip olunan gayrımenkul ipotek gösterilerek karşılığında nakit alınır.
...

Kullanılanılacak kredide vadeye karar verebilmek için tüketicinin aylık ödeyebileceği tutara bakmak gerekir. Aylık kredi taksitleri aylık gelrini %50'sini geçmeyecek şekilde uygun bir vade seçilmelidir.
...

Sabit faizli kredi kullanıldığında faizlerin yükselmesi ya da düşmesi ödenen taksit tutarını değiştirmez. Ancak değişken faizli kredi kullanıldığında TÜFE endeksine bağlı olarak aylık ödemeler artar veya azalır.
...

Uzun vadeli ve yüksek yatırımlı bir seçenek olan konut alımı öncelikle tüketicinin ihtiyacına cevap verebilir nitelikte olmalıdır.
...